Gelişen ve yaygınlaşan teknolojik araç ve yöntemler elektronik ticareti ortaya çıkartmış ve önemini günden güne artırmıştır. Elektronik ticaret önceleri fiziksel ticaretin elektronik versiyonu iken sonradan tamamen elektronik modeller ile kendine özgü iş alanları ve modelleri ortaya çıkmıştır. B2B’den B2C’ye dönüşen elektronik ticaret uygulamaları zamanla C2C ve C2B evrimini de keşfetmiştir. Bu yoğun ilgi ve büyüme bir yandan elektronik ticareti geliştirirken diğer yandan elektronik ticaretle beraber hayatımıza bambaşka hukuki konu ve kavramlar da girmiştir. Büyük pazar yerlerinin kurulması, elektronik rekabet, elektronik ticari ileti pazarı, büyük veri, çevrimiçi reklam davranışsal reklam uygulamaları, mesafeli sözleşmeler bunlara örnek verilebilir. Büyüyen ve ilgi çeken elektronik ticaret alanı hem hukuki hem de teknoloji bakımından bir çok yeni olay, iş modeli, hileli işlem, ödeme sistemi problemleri gibi hukuk, denetim, yönetim ve uyuşmazlık çözümünde hukuki ve teknik uzmanlık gereksinimini gündeme taşımaktadır.
Bu sertifika programı ile elektronik ticaret alanında hukuk ve teknoloji perspektifinden başarılı bir girişim, bilgili bir kullanıcı ve profesyonel kariyer yapmayı düşünenler için gerekli olan altyapı ve bilgi birikiminin sağlanması planlanmaktadır.
Bu amaç kapsamında, hukuki perspektiften ve bilişim altyapısı kapsamında e-ticaret kapsamında karşılaşılabilecek her türlü problem ele alınacak ve incelenen problemler karşısında ne gibi müdahalelerde bulunulması gerektiği konuları uzman kadromuz ve katılımcılar tarafından interaktif şekilde tartışılacaktır. Öncelikle elektronik ticaretin hukuki temelleri ele alınıp paydaşların yasal yükümlülükleri incelenecek, pratik örneklerle teorik bilgiler içselleştirilecektir. Programın ikinci kısmında ise elektronik ticaret alanında kullanılan bilişim altyapıları irdelenecek, güvenliğin sağlanması için dikkat edilmesi gereken hususlar ile güvenlik ihlali karşısında atılması gereken adımlar hem teorik hem de pratik olarak ele alınacaktır. Elektronik ticaret profesyonellerinin ve kullanıcılarının tecrübe ettikleri olası hukuka aykırılıklarda hukuki ve teknik olarak yapılması gerekenler ele alınacak, konu hem hukuk hem de adli bilişim uygulamaları açısından somutlaştırılacaktır. Böylece elektronik ticarette verinin bir noktadan başka bir noktaya sanal ortamlarda transferi esnasında, alınması gereken hukuki ve teknik tedbirler, izinli ileti sistemi, kişisel verileri korunması, suç vasfındaki eylem ve işlemlerde kullanılan yazılım, donanım ve ağ sistemlerinin tanıtılması, elektronik ticarette örnek adli bilişim incelemeleri ve ağ sistemlerinde bilgi güvenliğinin sağlanması konuları zengin bir yelpazede ele alınacak; dijital ortamlardaki hileli işlemlere ve delil türlerine örnekler verilecektir. Elektronik Ticarette sıfırdan yüze formülüyle bir elektronik ticaret uygulamasının başından sonuna kadar olası hukuki ve teknik risk analizi ve planlaması, ihlallere karşı dijital delil toplama usul ve araçları, mahkemelere intikal etmiş vakalarının takip ve raporlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve takip edilecek metodolojiler örneklerle açıklanacaktır.